Забравена парола

Ще получите нова парола на посочения от Вас email.

 

Годишни календари

В последните години стана много модерно да се изготвят персонални годишни календари – нещо, което беше обичайно само за по-големите фирми. Но технологиите се развиват, а с тях и възможностите на софтуера и уменията на потребителите. От стената вече ни гледат не само усмихнати манекенки, но и милите личица на децата, приятелите или близките ни хора. В детските градини дори е обичай за Нова година роднините на всеки малчуган да получат стенен календар с неговия образ, а услугата по
изготвянето му дори е станала традиционна за повечето фотоателиета. В случай че и вие искате да си
направите календар, трябва да знаете, че и съвсем сами лесно и бързо можете да се справите със задачата да зарадвате близките си с един такъв подарък. За целта има разработени доста програмки, измежду които да подберете съответстващата на вашите творчески и дизайнерски умения или компютърни познания. Сред най-популярните са:

Calendar Visual Designer

Програмата е със статут на свободно разпространение. Има малък обем и е подходяща за хора, които никога не са се занимавали с подобен род дейности. Притежава учудващо богата функционалност, с чиято помощ да се оформи дизайнът на листа – цветове, шрифт, кегел на буквите, ефекти за снимките и пр. Интерфейсът е изчистен и всеки лесно може да се ориентира кое къде е и за какво служи. Поддържат се около 200 езика, включително и български.

Под главната лента с менютата се намира лентата с основните инструменти и операции. Отляво в работния прозорец във вертикален ред са разположени панелите за управление – Document Properties, Document Items и Item Properties. С тях могат да се нанесат всички корекции върху даден обект в календара.
Непосредствено отдясно на панелите, в основната част на екрана в реално време се визуализира проектът, който изготвяте.

При стартиране на програмата по подразбиране се отваря стандартен модел на календар, който може да се замени с друг шаблон (файл с разширение .cavd от File/Open/My Documents). Върху избрания модел можете свободно да развихрите своето въображение, редактирайки по свое усмотрение всеки елемент на календара, като използвате панелите отляво на прозореца или изскачащото меню, което се отваря след двукратно щракване с мишката върху дадения обект.

Панелът Document Properties е разделен на две части – Background и Misc. В първата имате възможност
да зададете настройки за фона на календара (цвят, преливки, прозрачност и др.), а във втората – неговия размер, разположението на дните от седмицата, месеца, годината. В Misc е и полето Public Holidays, в което можете да нанесете семейните си празници. В панела Document Items се извършва настройка на шрифта – цвят, размер, отстъп и др.

Готовите проекти могат да се запазят в .TIFF, .PNG, .BMP, .JPEG, .GIF файлови формати за запис на
изображения.

TKexe Kalendar

Безплатна програма за изготвяне на годишни календари на основата на ваши лични семейни снимки. На една страничка могат да се разположат и по 20 снимки. Много подходяща е за тези, които не умеят да се справят добре с програми за илюстрации и нямат много фантазия.


Започва се с избор на размера на хартията. Тъй като генерирането на месеците от годината е автоматично, за вас остава само да подберете изображенията и да ги подредите. Възможностите за тяхната корекция не са големи, но все пак има функции за оразмеряване, въртене, разтягане, подравняване, прозрачност. По-голям е наборът от функции за редактиране на текст. В отделно текстово поле можете да запишете и добавите специален текст към всяка една снимка. Що се отнася до типа на самия календар, имате пълна свобода – той може да е еднолистов, многолистов, с по 2–3 месеца на лист, седмичен, календар за рождените дни на близките.

Excel Calendar Creator

Много хора не умеят да работят със сложните графични програми, но са на „ти“ с офис приложенията. За тях най-подходящ е Excel Calendar Creator, който работи съвместно с програмата Microsoft Excel. С негова помощ имате възможност съвсем бързо да създадете годишен календар, който да декорирате със собствени снимки. А като използвате и някои от наличните специални ефекти, спокойно ще оформите календара по свой вкус.

Преди работа трябва да разрешите макросите. За целта в Tools/Macro/Security отбележете Medium, а при отваряне на документ изберете Enable Macros. По този начин всички приложения ще бъдат разрешени и достъпни по всяко време. След това в Tools/Add Ins селектирайте Analysis Tool Pak. Вече сме подготвили всичко необходимо така, че когато се стартира инсталационният файл calendar.XLS, да се отвори файлът макет в Excel. В раздела Calendar единственото, което трябва да се нанесе, е годината. Следва раздел Sandbox, в който се определят цвят, шрифт и рамка. В Theme има изготвени готови шаблони, от които да подберете подходящия за вас.


Банка с повече шаблони за годишни календари е налична на адреси                                http://office.microsoft.com/en-u/templates/CL101850726.aspx и                                          http://www.wincalendar.com/Free_2011_Calendar.htm.

Calendar Wizard

Потребителите на InDesign могат да се възползват от безплатния скрипт за изработване на календари, който се намира на страницата на Adobe: http://www.adobe.com/cfusion/exchange/index.cfm?event=exten sionDetail&loc=en_us&extid=1046667. Той е съвместим с всички CS версии на InDesign. Навярно на много от
вас, които ежедневно използвате тази програма, не се е налагало да използват скриптове. Затова ще направим някои разяснения. Като начало архивираният файл, който сте свалили от уеб сайта, трябва да се
разархивира в папка Program Files/Adobe/Adobe InDesign CS (версията, която използвате)/Presets/Scripts Panel. След това стартирате InDesign и избирате параметри на листа или листовете, върху които ще се разположи годишният календар. След като сте създали документа, отваряте палитра Scripts от Window/
Automation/Scripts, където се намират всички инсталирани скриптове. Намирате calendarWizard.0.9.js и
щраквате с мишката върху него. Отваря се диалогов

прозорец, в който са основните настройки. Означаваме началния месец и този, с който да завършва календарът и избираме: годината; езика (за съжаление българският не е наличен); деня, с който да започва седмицата (неделя или понеделник); броя на датите на един ред (за препоръчване е Auto). Ако отбележите Include Mini-Calendar, автоматично ще се изобразяват мини календари за предходния и следващия месец. Ако желаете слоеве, може да поставите отметки в полетата Layer Options.

Calendar per Page определя колко месеца ще има на една страница, а в поле Page заявявате къде точно
в листа да се разполага текстовата кутия с календара. В съседното поле се задава и ориентацията Portrait или Landscape. Така макетът на календара е готов. Що се отнася до дооформянето на останалите елементи (смяна на шрифт, начертание, цвят на цифрите, разположение на кутийките с дати в листа, добавянето на снимки и всички свързани с тях ефекти), предполагаме, че то няма да е проблем за потребителите на InDesign.

Ulead Photo Express

Интуитивна програмка, за чието усвояване не се нуждаете от специални умения, но с функционалност, която е подходяща дори за професионалисти. С нейна помощ можете да създадете стилни календари, като наблегнете най-вече на ефектите върху изображенията – рамки, текстури, филтри, водни знаци и щампи (предлагат се общо над 800 специфични ефекта). Възможностите за ретуш позволяват да се получат професионални крайни резултати. В проекта могат да се добавят също така видео, звук и музика. Поддържат се доста файлови формати: BMP, CLP, FPX, GIF, EPS, IFF, JPG, PCX, PNG, PSD, PCD, PXR, SCT, TGA, TPL, TPX, UPX, TIF, WMF, WBMP, WAV, RLE, AVI, MID, WMP, MOV, MPEG-1, MPEG-2 и MP3.

Програмата е с платен лиценз, но винаги можете да се възползвате от 30-дневния пробен период.

SmartDraw

Приложение за бизнес презентации, което заслужава по-подробно разглеждане, което ще направим в
отделна статия. Сега ще разгледаме само възможността със SmartDraw да се изготвят годишни календари.

Едно от най-големите предимства на програмата е богатата банка с шаблони за календари. Това е изключително удобно, защото дори и да не желаете да се възползвате от готовите макети, можете да ги
използвате като отправна точка за вашия персонален календар. Както и при всички останали продукти,
които представихме в тази статия, и тук има възможност да се контролират параметрите на всички елементи от шаблона на календара, който сте си избрали. Иначе интерфейсът на самото приложение е много подобен на този на последния офис пакет на Microsoft и ако се справяте добре с Word, PowerPoint или Excel, няма да имате проблем с усвояването и на SmartDraw. Пробна версия на програмата може да се изтегли от: http://www.smartdraw.com/downloads.


 
13.09.2011.
Автор: Диляна Чохаджиева
0 Коментари
Таг :

Практика, Софтуер

Сподели в: Share Tweet

Още статии от същата категория

Добави коментар