Забравена парола

Ще получите нова парола на посочения от Вас email.

 

Dagi 504 и Dagi 301

Прецизни капацитивни стилуси за художника и дизайнера във всеки от нас

В последните няколко години капацитивните дисплеи неусетно се наложиха като стандарт за мобилните устройства и вече присъстват във всеки по-нов мобилен телефон и таблет. Това обаче доведе до почти пълното изчезване на един доста познат от близкото минало аксесоар, а именно – стилусът, който беше едва ли не задължителен за безпроблемната работа с резистивните дисплеи.

За повечето потребители отмирането на сензорната писалка едва ли е особен проблем, но то доведе до един своеобразен парадокс – модерните мобилни устройства могат да се похвалят с графични приложения, които в много случаи си съперничат като възможности с тези, достъпни за настолните компютри, но потребителите не разполагат с подходящ инструмент за работа с тях.

Тук вероятно някой ще възрази, че въпросните приложения са оптимизирани за работа с пръсти и това е напълно вярно що се отнася до интерфейса, но всеки, които се е опитвал да нарисува нещо с пръст или да маркира точно определена част от снимка за обработка, бързо е установявал, че десетте, дадени ни от природата капацитивни стилуса просто не са подходящи за тази роля :)

Донякъде изненадващо обаче, че неподходящи за тази роля се оказват и голяма част от продаващите се на пазара капацитивни писалки, по простата причина, че за да отчете докосването дисплеят изисква определена площ на допир, а техните непрозрачни гумирани върхове закриват екрана и по този начин предотвратяват ефективно възможността да постигнете значителна точност, без значение от хвалбите на производителите.

След продължително търсене в Интернет се оказа, че решение има и то идва от тайванската фирма Dagi, която държи множество патенти за капацитивни стилуси, които освен иновативен дизайн предлагат и безпрецедентна (за капацитивна писалка) точност на проследяване на движението.

По-долу ще разгледаме в подробност два от универсалните им модели, които имахме възможността да тестваме.

Dagi 301
С дължина от 9,5 cm и диаметър 4 mm, тънкият алуминиев стилус, предназначен за мобилни телефони, силно наподобява на „писалка“ от ерата на резистивните дисплеи. Единственото различие в случая е специалният „писец“, който му дава възможност да работи акуратно с капацитивни устройства. Въпросният „писец“ впрочем е големият коз на Dagi, тъй като представлява прозрачен пластмасов диск, през който виждате без проблем линията си, като последната с някой малки изключения, за които ще споменем по-долу, неотлъчно „залепва“ за захващащата точка в центъра на диска, като така напълно имитира усещането от писане с химикалка по лист. Да не загубите стилуса, когато не го ползвате, ви е осигурена самозалепваща се подложка, която можете да инсталирате на място по ваш избор.

Dagi 504
Наподобяващ стилна химикалка с размери 11,5 cm дължина и 10 mm диаметър, модел 504 е по-скоро насочен към ползвателите на таблети, което не му пречи да работи безотказно и всякакви марки мобилни телефони с капацитивни дисплеи. Безпроблемната работа се осигурява от познатият ни от модел 301 дисков писец, закрепен на пружина, който позволява писане под всякакъв ъгъл до 20о, така че контактната повърхност да остане залепена за екрана. За разлика от модел 301, който се предлага само в бял и черен цвят, модел 504 се предлага в 8 разцветки и идва с интересна поставка, която играе ролята и на капачка, предпазвайки писеца от нежелано изкривяване.

Практически тестове
За целите на тестовете използвахме Samsung Galaxy S2 – един достатъчно популярен в момента телефон, и три апликации за Android, а именно Draw and Learn, How to Draw и Sketchbook Mobile Express. Още в началото на тестовете за точност дойде и първото разочарование – и двата модела се държаха прекрасно по отношение на сцеплението с екрана и точността на предаване на линията, но след броени минути употреба вече можеха да се забележат първите драскотини по екрана на телефона.

На теория това не би трябвало да е възможно, защото екранът на SGS2 е от ненадраскващото се Gorilla стъкло, a пластмасовите писци на стилусите, са покрити с подменящ се тънък защитен пласт, подобен на скрийн протекторите на телефоните. Освен това самата пластмаса на писеца не изглежда достатъчно твърда, за да произведе такъв ефект, но с фактите не може да се спори – безупречно гладкият преди теста дисплей бе осеян с множество тънки драскотини, които макар и видими само под определен ъгъл, определено биха подразнили собствениците на таблетите и телефоните от висок клас, към които основно са насочени стилусите на компанията.

Въпреки този очевиден недостатък обаче, писалките показаха изненадващо добри резултати от чисто техническа гледна точка, поради което решихме, че си струва да им дадем още един шанс, като ги тестваме със скрийн протектор на телефона. В крайна сметка потенциалните потребители вероятно ще ги ползват точно така, особено ако искат дисплеят на мобилното им устройство да остане в перфектно състояние за по-дълго време.

Първият тест беше повтаряне на форми от апликацията Draw and Learn, като направихме и контролна група, при която се опитвахме да изчертаем фигурите с пръст върху дисплея. Наличието на екранен протектор намали леко точността на стилусите и направи движението им по екрана малко по-тромаво, но като цяло не навреди особено на представянето им. Както се вижда от приложените илюстрации двата стилуса се справиха почти еднакво добре със задачата, като чисто субективно модел 504 се движеше по-гладко по дисплея и позволяваше по-бързо „чертаене“. Рисунките с пръст пък отнеха повече време и въпреки цялото ни старание ясно показват, че пръстите просто не са подходящ инструмент за целта.

dagi1-1      dagi1-2      dagi 1-3

dagi 2-1     dagi 2-2     dagi 2-3

dagi 3-1     dagi 3-2     dagi 3-3

За следващия тест използвахме Sketchbook Mobile, като идеята беше да демонстрираме контрола над началото и края на линията – начертаните на ръка правоъгълници не са много впечатляващи, но ясно показват един от проблемите не стилуса – началната точка на линията, често отстои на известно разстояние от точката, в която започвате движението си. Всъщност тук трябва да се направят две забележки:

   – Първо, това разстояние намалява при употребата на по-дебели линии, което показва, че проблемът до известна степен е свързан със самия начин на отчитане, а не с конкретните стилуси;
   – Второ, изкривяването на линията, което се наблюдава в някой случаи в началото, може да се намали или избегне напълно с допълнителна корекция на първоначалния ъгъл на писеца.

Иначе казано, и двата забелязани проблема до голяма степен са отстраними, а и веднъж щом прескочите първоначалната дупка в отчитането, линията залепва за центъра на стилуса с точност, сходна с тази, която може да очаквате от графичен таблет от ниския клас.

Що се отнася до контролният правоъгълник, нарисуван с пръст, той отново отразява най-доброто, което успяхме да постигнем, и макар да се доближава донякъде във визуално отношение до показаното от стилусите, чисто технически отне много повече време и усилия.

digi4

За финал решихме да направим и един последен тест, а именно да повторим линиите на картинка, за да установим, доколко двата стилуса са пригодни да бъдат използвани за рисуване. Картинката взехме наготово от апликацията How to Draw, като двете й половини „нарисувахме“ съответно с модел 504 и модел 301. Тук отново се вижда ясно, че няма съществена разлика в представянето на двете писалки, въпреки че модел 504 отново е по-приятен за употреба. Контролна рисунка с пръст този път няма, защото рисуването на фини детайли като очите и зъбите без увеличение на картинката не е възможно, а това би опорочило напълно сравнението.

dagi5

Заключение
След няколко дни. прекарани със стилусите на Dagi, можем уверено да твърдим, че те са едно прекрасно решение за всеки, който би искал да рисува на мобилното си устройство или просто да си води ръкописни бележки. Естествено, те не са толкова добри, че да заместят традиционният скицник и молив и не могат да се конкурират със стилуса на Galaxy Note, но ако вече имате таблет или телефон със сравнително голям екран и искате да го използвате за по-артистични цели, Dagi 301 и 504 се явяват приемливи решения.

Трябва да се отбележи, че освен за рисуване стилусите могат да се използват спокойно и за писане на екранната клавиатура (особено подходящо за телефони с екран под 3,5 инча в портретен режим) или натискане на малки бутони по сайтове, за да си спестите необходимостта да увеличавате изображението само за да ги уцелите. Капацитивните „писалки“ се справят прекрасно и с двете задачи, като единственото, което ни спира да ги препоръчаме на всички собственици на мобилни устройства, е неприятният момент с надраскването на дисплеите, който макар и лесно предотвратим оставя неприятен привкус.

Плюсове:
   – Приятен дизайн;
   – Точност на отчитане на линията;
   – Приемлива цена (15-25 USD с доставката до България);
   – Разнообразна гама от цветове и модели;
   – Перфектно обслужване на клиентите;
   – Две години гаранция за новите модели (например 504).

Минуси:
   – Надраскват екрана (необходим е протектор);
   – С екранен протектор точността им намалява;
   – Покупка само по Интернет от производителя в Тайван.

 

Сподели в: Share Tweet

Още статии от същата категория

Добави коментар